Hoe multi-cloud ben jij, technisch applicatiebeheerder?

Hoe multi-cloud ben jij, technisch applicatiebeheerder?

Het is herfst, technisch applicatiebeheerder. Na keihard buffelen in het voorjaar en een hoop werk rondom de zomerperiode, is dit voor veel mensen hét moment om eens even na te denken ‘waar ze eigenlijk mee bezig zijn’.

Hoe gaat het in jouw vakgebied? Welke ontwikkelingen komen eraan? Wellicht is het tijd voor wat extra scholing of een kennismaking met nieuwe tools en technieken, zoals container technologie of microservices. Regen tegen de ramen en een glas bokbier zijn prima ingrediënten voor een beetje reflectie.

Het State of Application Delivery onderzoek

Een van de inspiratiebronnen om na te denken over jouw vak als technisch applicatiebeheerder is het State of Application Delivery rapport van 2018.  Dit onderzoek werd eerder dit jaar uitgebracht door F5, een leverancier van Application Delivery oplossingen. In het onderzoek geven bijna 3500 professionals uit jouw vakgebied hun mening over allerlei onderwerpen op het gebied van applicatiemanagement. De nadruk ligt daarbij echt op de engineers, slechts zo’n 5% van de respondenten is developer. Het rapport richt zich op de concepten en technologieën om applicaties op een veilige en betrouwbare manier te kunnen uitrollen en beheren.

Belangrijkste onderwerpen in 2018: Multi-cloud en security

Het gaat wat ver om hier het hele onderzoek met je door te nemen, dus check het rapport vooral zelf even. Het rapport noemt een aantal aandachtspunten. Zo is er veel aandacht voor multi-cloud omgevingen. En in het verlengde daarvan voor de beveiliging van applicaties in zulke multi-cloud omgevingen. Maar het rapport gaat ook uitgebreid in op onderwerpen als automation en orchestration.

Multi-cloud een belangrijke ontwikkeling voor de technisch applicatiebeheerder

Nog niet zo lang geleden was het hybride cloud concept – de mix tussen on-premise en cloud – het belangrijkste discussiepunt binnen veel organisaties. Nu gaat het volgens het onderzoek steeds meer over multi-cloud scenario’s. Hierbij wordt gebruikt van verschillende cloud diensten voor het runnen van de bedrijfsapplicaties. Men hanteert een ‘best cloud for the app’ strategie.

Gemiddeld groeiden organisaties van 1,8 verschillende cloud omgevingen in 2017 naar 2,1 verschillende omgevingen dit jaar. Dat varieert van private clouds tot public IaaS, SaaS en PaaS diensten. Bedrijven met 6 verschillende cloud diensten zijn geen uitzondering.

Interessant vond ik de toelichting hoe men in zo’n multi-cloud omgeving per applicatie de keuze maakt voor een bepaald cloud platform. Daar zie je veel verschillende methodes. Van een case-per-case benadering per applicatie tot in beton gegoten organisatie-brede richtlijnen.

Toenemende zorgen over applicatiebeveiliging

Tegelijk met de toenemende focus op multi-cloud scenario’s, maken steeds meer applicatie experts zich zorgen over de veiligheid van hun applicaties in de cloud. Dit zie je onder andere terug in het grote aantal application services. Het gebruik van zulke standaarddiensten voor bijvoorbeeld load balancing en compressie neemt sowieso enorm toe. Maar de nadruk ligt bij application services nadrukkelijk op beveiligingsfunctionaliteit, bijvoorbeeld voor DDoS bescherming en access control. Ook het gebruik van Web Application Firewalls neemt enorm toe.

Al ideeën voor na de herfst, technisch applicatiebeheerder?

Het onderzoek geeft een heldere stand van zaken rondom applicatie delivery en management. Maar hoe is het met jou, technisch applicatiebeheerder? Zit je nog steeds prima op je plek en kun je daar jezelf nog steeds ontwikkelen? Of wordt het weer tijd om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe kennis te vergaren en je bijvoorbeeld in een complexe multi-cloud omgeving te ontplooien? Kijk dan even in ons overzicht met technisch applicatiebeheerder opdrachten. Of beter nog, schrijf je direct even in.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.