Vraag: Wat is het verschil tussen freelancer en zzp?

Antwoord:

Het verschil tussen freelancer en zzp?

Ondernemer, zelfstandige, interimmer, freelancer en zelfstandige zonder personeel (zzp’er): allemaal geaccepteerde termen voor professionals die actief zijn in de flexibele arbeidsmarkt. De grote grap: ze betekenen allemaal hetzelfde en worden ook nog eens flink door elkaar gebruikt. Feitelijk is er geen verschil, in alle gevallen werk je niet in dienstverband en heb je geen personeel in dienst. Daarnaast werk je voor verschillende opdrachtgevers, dien jij zelf belasting af te dragen en te zorgen voor jouw pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook de Kamer van Koophandel interpreteert de termen als gelijk.

Klein nuanceverschil?

Toch kunnen we twee hele kleine verschillen achterhalen. De eerste komt voort uit de oorsprong. Zo is de term freelancer een stuk ouder dan de term zzp’er. Vroeger werd freelancer met name gebruikt voor personen die naast hun dienstverband bij een werkgever ook nog zzp opdrachten elders uitvoerde. De term zzp’er is veel actueler en wordt vooral gegeven aan ondernemers die fulltime met hun onderneming bezig zijn.

Een ander verschil heeft te maken met de interpretatie van de termen door het gebruik ervan. Zo wordt de term freelancer vooral gebruikt als we het hebben over zelfstandigen die werken op projectbasis. Het label interimmer plakken we veelal op tijdelijke (project)managers of directeuren. Zzp’ers zien we terug in de beroepsgroepen als taxichaufeurs en kappers, maar ook in de bouw en zorg.

Hoogopgeleide zzp’ers

Zelf voegen we daar graag nog een groep aan toe, namelijk zelfstandig professionals (zp’ers). Een zp’er kenmerkt zich als een hoogopgeleide zzp’er, ingehuurd als kenniswerker door veelal grote opdrachtgevers (>250 medewerkers). Zelfstandig professionals zijn bewust zelfstandig en altijd professioneel met hun vak bezig. Het merendeel van de zp’ers is man en de gemiddelde leeftijd is 44 jaar oud. Een grote meerderheid van de professionals is actief binnen IT, uitvoerend en adviserend/management. Het vakgebieden Business/Organisatie en Finance zijn ook goed vertegenwoordigd.

Op zoek naar interim opdrachten?