Belang van een netwerk als zzp’er?

Belang van een netwerk als zzp’er?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet langer in loondienst hun geld te verdienen. Zij gaan liever als zelfstandige aan de slag. Werken als zzp’er heeft namelijk de nodige voordelen. Je bent de baas over je eigen tijd en takenpakket. De volledige regie hierover te hebben, brengt veel mensen extra plezier in hun werk. Je kunt kiezen voor afwisseling of juist heel statisch werk. Met je klanten maak je zelf afspraken over werktijden en de locatie waar je het werk uitvoert. Dit geeft ruimte om je werk optimaal te combineren met andere aspecten in je leven, zoals bijvoorbeeld een gezin of regelmatig op reis gaan in je vrije tijd.

Opdrachten binnenhalen, hoe werkt dit?

Een zpp’er heeft opdrachten van klanten nodig om te zorgen voor zijn of haar salaris. Het is interessant om in beeld te brengen hoe je het beste opdrachten kunt binnenhalen binnen jou werkgebied. Over het algemeen is je eigen netwerk een goede manier om klanten te vinden. Mond-op-mond reclame is een krachtig middel. Daarnaast is social media tegenwoordig niet meer weg te denken en een belangrijk medium voor veel zpp’ers om nieuwe opdrachten binnen te halen. De traditionele netwerkborrels en service clubs hebben ook nog altijd een relevante plaats in deze opsomming. Via deze wegen worden netwerken van zepers gebouwd en onderhouden. Tot slot zijn er ook diverse bureaus, die een bemiddelende rol spelen tussen klant en zelfstandige. Sommige zepers halen zelfs alleen via dergelijke bureaus hun opdrachten binnen en zijn bereid hiervoor een vast percentage van hun inkomsten af te dragen voor deze bemiddelende rol. Het merendeel van de zelfstandige onderhoudt zelf een breed netwerk. Zij weten en ervaren dat deze tijdsinvestering zich terug vertaalt in mooie nieuwe opdrachten. Een goed netwerk is essentieel voor het binnenhalen van zzp opdrachten.

Jouw netwerk als belangrijkste bron voor nieuwe opdrachten

Een goed netwerk is dus van essentieel belang om een zzp opdracht binnen te halen. De beste reclame is over het algemeen een goede persoonlijke ervaring. Hier kan absoluut geen andere vorm van marketing tegenop. Positieve verhalen van voormalige klanten en andere persoonlijke contacten zijn dus goud waard. Regelmatig even langs gaan op de koffie bij voormalige klanten leidt in de toekomst vaak tot nieuwe opdrachten. Dit kan zijn bij dezelfde klant of bij een goede bekende waar ze lovend over je hebben besproken.

Je netwerk onderhouden in drukke tijden

Veel zzp’ers hebben het met periodes erg druk. Het onderhouden van je netwerk kan er dan weleens een periode bij inschieten. De netwerkborrels en andere sociale momenten om bij te praten met mensen in je netwerk passen gewoon niet goed in je agenda. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook diverse digitale manieren om jouw te ondersteunen in het onderhouden van je netwerk. Vaak kost dit aanzienlijk minder tijd! Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van diverse digitale platforms voor zpp’ers. Op deze platforms wordt informatie uitgewisseld, maar is er vaak ook gelegenheid om ervaringen met andere zelfstandigen uit te wisselen. Ook deze digitale manier kan een heel effectieve wijze zijn om je netwerk te ondersteunen, hoewel er uiteindelijk natuurlijk niets gaat boven persoonlijk contact.

Je netwerk is niet alleen belangrijk voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten

Het is inmiddels wel duidelijk dat een goed netwerk echt van essentieel belang is voor een zelfstandige. Op de eerste plaats om nieuwe klanten nu en in de toekomst binnen te halen. Aan de andere kant is het ook een manier om ervaringen van andere zpp’ers. Dit kan heel leerzaam, inspirerend en prettig zijn. Als zelfstandige sta je er grotendeels alleen voor, ook in lastige situatie. Uitwisselen van ervaringen kan dus echt heel stimulerend werken!

Hoe kan ik mij als zzp’er verder ontplooien?

Sommige zelfstandigen hebben op basis van hun persoonlijkheid en eerdere werkervaringen voldoende bagage om zichzelf goed in de markt te zetten. Het volgen van trainingen en cursussen gericht op zpp’ers kan een goede ondersteuning zijn. Ook zijn dit opnieuw gelegenheden om je netwerk verder te laten groeien. Voor het uitkiezen van een passende training of cursus is het belangrijk om goed in beeld te hebben waar jij graag verder in wilt leren of ontwikkelen. Deze informatie geeft je richting in het oerwoud van beschikbare scholingen voor zelfstandigen. Wat is er momenteel belangrijk voor jouw positie als zzp’er? Hoe kun jij jezelf hierin versterken? En wat is hiervoor nodig? Dat is waar goede deskundigheidsbevordering allemaal om draait, ook voor jouw als zelfstandige. Dit kan alleen maar een positief effect hebben op het aantal nieuwe zzp opdrachten in de komende periode. De moeite waard om eens te proberen, nietwaar?

Youri Snip