Kansen voor business architecture specialisten

Kansen voor business architecture specialisten

Het wordt een interessant jaar voor business architecture specialisten. Die expertise is harder nodig dan ooit.

Tegelijkertijd zien veel architecten hun rol veranderen. Hoewel bij enterprise en business architecten traditioneel nog vaak de nadruk ligt op IT kennis, worden ze steeds vaker de interne management consultant bij bedrijven. Nieuwe deuren gaan open bij opdrachtgevers.

De traditionele business architecture rol verandert

Van oudsher is de architectenrol met name belangrijk in de voorbereidende fase van nieuwe ontwikkelingen en projecten. In dat voortraject ontwikkelt de architect nieuwe business en IT architecturen. Vervolgens bewaakt hij of zij dat projecten zich houden aan de afgesproken architectuur- en ontwerpprincipes. Als projecten eenmaal lopen, houdt de architect nog wel een vinger aan de pols, maar is hij of zij voornamelijk weer met andere zaken bezig. De bestaande business strategie is in dat proces meestal een vast uitgangspunt voor de traditionele business architecture specialist. Hij zorgt ‘slechts’ dat die strategie gerealiseerd kan worden. Het architectengereedschap bestaat dan ook vaak uit architectuurmethodes als TOGAF en modelleertools zoals Archimate. Die bagage heb je als architect nog steeds nodig maar verder verandert er nogal wat.

De moderne business architect is een management consultant

Moderne IT architecturen zijn veel dynamischer dan een decennium geleden. Ze zijn ontworpen met het idee dat IT meer dan in het verleden in staat moet zijn om flexibel met de business mee te bewegen. Dankzij nieuwe ontwikkelprincipes als Agile en de inzet van DevOps test- en deploymentstraten kunnen applicaties bijna op dagbasis worden aangepast en doorontwikkeld. Het traject van businessplan tot werkende applicaties is dramatisch verkort. Waar we nog niet zo lang geleden langdurige ontwikkeltrajecten planden, beginnen veel innovaties nu als een Minimum Viable Product om dat vervolgens stapsgewijs en business-driven door te ontwikkelen.

In die dynamiek is de business architecture specialist steeds vaker de ‘praatpaal voor de business’. Hij moet als een management consultant in staat zijn met de businessmanagers te sparren over hun wensen en duidelijk maken wat er met de bestaande dynamische architecturen en nieuwe technologieën zoal mogelijk is. Maar ook wordt van de business architecten verwacht dat zij proactief ‘het podium pakken’, de business van verse ideeën voorzien en meedenken over de business strategie. Communicatieve vaardigheden moeten dan ook verder reiken dan architectuurmodellen en procesdiagrammen. Mensen die over de grenzen van hun vakgebied heen kijken, zijn steeds belangrijker voor het business architecture vak. Gartner omschrijft enterprise architecten dan ook steeds meer als interne management consultants.

Op zoek naar nieuwe business architecture uitdagingen?

Het zijn dus interessante tijden met jouw business architecture bagage. Triggert dat en vraag je je af wat jouw mogelijkheden zijn? Check dan zeker ons overzicht van actuele opdrachten. En beter nog, schrijf je direct even in.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.