Leerpiramide van Bales: efficiënter leren

Leerpiramide van Bales: efficiënter leren

Wil je als zzp’ers nieuwe kennis opdoen en vaardigheden aanleren? Dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Maar wat is de meest effectieve manier? Dat wordt duidelijk aan de hand van de leerpiramide van Bales.

Wat is de leerpiramide van Bales?
De leerpiramide van Bales is een model dat wordt gebruikt om in kaart te brengen hoe we informatie het meest effectief op kunnen nemen. Het belangrijkste principe waar de piramide op is ontwikkeld, is dat des te passiever je informatie binnen krijgt, des te minder wordt onthouden. Hoe actiever je informatie tot je neemt, des te beter het blijft hangen. Zie hier de zeven lagen en hoe goed informatie onthouden wordt:

piramide van bales

Toepassing Piramide van Bales

Een van de principes waarop de piramide van Bales is gebaseerd, is dat het menselijk brein informatie beter onthoudt als er fouten worden gemaakt. Het maken van fouten dwingt het brein automatisch om er over na te denken hoe iets beter kan. Door informatie alleen aan te horen of te lezen, doorloopt het brein het proces van fouten maken niet. Om het leerproces écht te ondergaan, moet het brein dus ook praktijkervaring opdoen. Door middel van het denken over gemaakte fouten en hoe je deze in de toekomst voorkomt, worden neuroverbindingen in het brein aangemaakt. Fysieke handelingen zijn vereist om informatie écht tot je te nemen.

Praktisch toepasbare tips

Hoe kun je de principes waarop de leerpiramide van Bales is gebaseerd in de praktijk brengen? Bij de volgende cursus, studie of training die je volgt kun je hiervoor de volgende praktisch toepasbare tips gebruiken:

  • Allereerst is het belangrijk om voor een cursus of training voldoende tijd in te plannen. Zorg dat je na afloop voldoende tijd hebt om met de informatie aan de slag te gaan. Volgens de piramide kun je het beste op een actieve manier met de informatie omgaan, dus breng dit gelijk in de praktijk.
  • Tussentijds aantekeningen maken helpt ook om het brein actiever met de informatie bezig te laten zijn. Des te groter de kans dat het goed wordt onthouden. Zorg dat je aan de hand van je gemaakte aantekeningen een stappenplan opstelt om de informatie in de praktijk tot uitvoer te brengen.
  • Heb je informatie tot je genomen die relevant is voor jouw team of zp-collega’s? Bied aan om anderen meer over dit onderwerp te vertellen en stel jezelf in staat om anderen te onderwijzen. Volgens de leerpiramide van Bales is dit de meest effectieve manier om de informatie te onthouden.

 

Werk jij momenteel via HeadFirst aan een opdracht?
Wil jij actief aan de slag met nieuwe kennis opdoen en vaardigheden aanleren? Sluit aan bij de 3.500 professionals die via ons aan een opdracht werken en hun weg gevonden naar de opleidingsomgeving Select Academy. Gemiddeld doen zij 20 uur per week kennis en vaardigheden op over Microsoft Azure, Microsoft 365, Cloud, Data, Agile project managent, SCRUM en nog veel meer. Als onderdeel van de Select Professionals services – in de vorm van Premium of Excellent – verkrijg jij jouw toegang! Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met het team Professionals services via 023 – 56 856 30. Zij vertellen je er graag meer over.

Youri Snip