Van klassiek IT-profiel naar sociale IT-consultant, als oplossing voor tekort aan IT’ers

Van klassiek IT-profiel naar sociale IT-consultant, als oplossing voor tekort aan IT’ers

Het aantal IT’ers stijgt jaar op jaar met 6,9%, blijkt uit onze recent gepubliceerde Talent Monitor. Hoe? Bijvoorbeeld door ze op te leiden. Daar levert leverancier van IT Consultants ‘Goodzo’ een belangrijke bijdrage aan. General Manager Anna Noorda vertelt hoe ze dat doen.

Goodzo gelooft dat wat mensen willen en kunnen belangrijker is dan wat mensen tot nu toe op hun cv hebben staan. Ze geloven in menselijke groei en met die mindset begeleiden ze high potentials in hun ontwikkeling naar IT-consultants. “Professionals die we bij Goodzo aannemen zijn mensen die al dan niet een hbo/wo-opleiding hebben afgerond en er tussentijds achter zijn gekomen dat ze IT gaaf vinden en ervan overtuigd zijn hierin succesvol te kunnen worden”, vertelt Anna.

Praktijk en theorie bij elkaar gebracht
Anna ziet de vraag naar klassieke IT-profielen opschuiven naar specifieke social skills. “Daarom geloven wij in de combinatie van intelligentie, empathie, social skills en business inzicht. Uiteraard begrijpen we dat inhoudelijke kennis zonder meer vereist is. Je moet weten waar je het over hebt. Daarom leiden we onze consultants middels een ‘Grow-program’ stevig op. In drie fases van ongeveer een jaar kunnen consultants zich ontwikkelen tot een volwaardige IT-consultant. En in de tussentijd gaan ze aan de slag bij opdrachtgevers.”

Uiteraard is dat niet voor iedereen weggelegd. “We vragen commitment en testen dat op verschillende manieren, waaronder een assessment dag. Daarnaast screenen we op sociale vaardigheden, aan de hand van een groepsopdracht. Gevolgd door een capaciteitstest en interviewrondes.”

“Een professional zonder ook maar enige IT-achtergrond, maar wel mét specifieke social skills leiden wij op tot een volwaardige IT-consultant.” – Anna Noorda, General Manager Goodzo

Denk in oplossingen
De vooruitzichten zijn lonkend: de vraag naar IT’ers in opleiding blijft significant groeien. Vanzelfsprekend door de schaarse arbeidsmarkt, maar ook door de groeiende acceptatie. “Zo hebben we een intensieve samenwerking met HeadFirst om professionals te kunnen plaatsen bij Rabobank. Niet iedere organisatie heeft de lenigheid om voor deze creatieve oplossing te kunnen kiezen, daarom is het goed om via een intermediair op de hoogte te zijn van wat de opdrachtgever nodig heeft. Aansluitend is het fantastisch dat het contractuele en financiële proces uit handen genomen wordt, daardoor kunnen wij ons focussen op wat er écht toe doet: talent in zijn/haar kracht zetten”, besluit Anna

Goodzo.nl

Youri Snip