headfirst-tips-tricks-hoe-blijf-je-als-zzper-gemotiveerd-om-klanten-te-vinden

Hoe blijf je als zzp’er gemotiveerd om klanten te vinden?

Het is als zzp’er soms een hele klus om klanten te vinden. Het kan lastig zijn gemotiveerd te blijven, vooral als het even tegenzit. Een aantal tips om optimistisch en gemotiveerd te blijven tijdens het acquireren.

1. Laat je inspireren door het succes van anderen

Als het met een ander bedrijf beter gaat dan met die van jou, dan kan dit erg demotiverend zijn. Laat je daarom inspireren door het succes van anderen en leer van ze. Vaak is er een reden voor hun voorspoed. Je kunt kijken hoe hun manier van zakendoen verschilt met die van jou. Mogelijk zijn er een paar handige dingen die je kunt overnemen.

2. Kom uit je comfort zone

Als je een tijd lang dezelfde klanten hebt gehad, is het makkelijk om in die comfort zone te blijven. Het is handig om op vaste momenten te zoeken naar nieuwe opdrachtgevers. Zodra je even zonder opdrachten zit, moet je het zoeken naar klanten zien als fulltime werk. Het is belangrijk dat, zelfs als je al opdrachtgevers hebt, je blijft zoeken naar potentiële consumenten voor de toekomst. Je huidige klanten behouden is belangrijk, maar hoe lang ze ook bij je zijn: continuïteit van de opdrachten is nooit vanzelfsprekend.

3. Wees niet bang om hulp te vragen

Het is niet erg om hulp te vragen bij het zoeken van klanten. Het kan zijn dat een concurrent te veel opdrachtgevers heeft en jouw hulp kan gebruiken. Het is zelfs mogelijk dat de rollen later omgedraaid zijn en dat hij of zij dan hulp kan vragen aan jou. Maak een samenwerkingsovereenkomst om onenigheid te voorkomen.

4. Zelfreflectie

Het is vaak inspirerend om te kijken naar oude projecten. Hierdoor kun je zien hoe ver je al bent gekomen. Het is helemaal motiverend als je merkt dat jouw projecten er steeds beter uitzien naar mate je langer als zelfstandig professional werkt.

5. Leer omgaan met afwijzing

Vaak vragen klanten offertes aan van meerdere zzp’ers om de prijzen te vergelijken. Als jouw offerte niet wordt gekozen, kan dit als een harde klap aankomen. Het is belangrijk om te leren omgaan met afwijzingen. Afgewezen worden hoort bij het zoeken naar klanten. Het is van belang dat je positief blijft denken en blijft geloven in je eigen kunnen.

Bart van der Geest