Zakelijk eten

Zakelijk eten volgens meneer Reimers

Meneer Reimers is de altijd perfect geklede rechterhand van chefkok Herman den Blijker. Na zijn jarenlange ervaring in de hotellerie, deelt hij zijn kennis graag met anderen. Dit doet hij op tv, tijdens workshops, maar ook wanneer hij zelf uit eten gaat. Waar moet je op letten als je een vorkje prikt met een zakelijke relatie? De meester vertelt wat wel en niet kan.

Stap 1: Bij twijfel, liever een lunch

Over het algemeen is een diner alleen geschikt voor bijzondere gelegenheden, zoals het behalen van een doelstelling. Wanneer je besluit te gaan dineren, nodig dan ook de relatie van jouw gast uit. Deze is namelijk de hele avond van huis. Daarnaast is het ook aan te bevelen met meer dan twee personen te dineren. Dit bevordert een soepele conversatie.

Stap 2: Welk restaurant?

Voordat je een locatie kiest moet je uitzoeken waar je gast wel en niet van houdt. Als je gast niet van vis houdt, ga dan niet naar een japans restaurant. Probeer origineel te zijn en ga nooit naar zijn favoriete restaurant. Door de secretaresse te vragen of de social media te raadplegen, kun je erachter komen waar je gast van houdt.

Stap 3: Het reserveren

Zorg bij de reservering voor heldere instructies. Hoe lang mag het etentje duren? Waar in het restaurant wil je zitten? Kun je een parkeerplek reserveren? Ook is het handig om de rekening toegestuurd te krijgen. Dit voorkomt het ongemakkelijke moment dat er moet worden betaald waar je gast bijzit.  

Stap 4: Het diner: begin nooit over zaken!

Een zakelijke lunch duurt maximaal 1,5 uur en een diner circa 2 tot 2,5 uur. Het is aan te raden om het menu van de chef te bestellen. Dit is het visitekaartje van de kok, waardoor je erop kunt vertrouwen dat de bereiding niet te lang duurt en er met dagverse producten wordt gewerkt. En dan de gouden regel: begin zelf nooit over zaken. Vraag je gast liever naar zijn hobby’s en stel hem op zijn gemak. Dit geeft hem het gevoel belangrijk te zijn, en dat is een van de hoofddoelen van een zakelijk etentje.

Stap 5: De rekening

Ga zo discreet mogelijk om met de rekening. Regel vooraf hoe er wordt betaald, zodat jouw gast hier zo min mogelijk van merkt. Leg daarom ook nooit open en bloot geld op tafel. Gênanter kan bijna niet…

Bart van der Geest