Boekhouden

Boekhouden vanuit je binnenzak

In de nieuwe uitzending van ZP Radio is Roemer Mol van boekhoudbedrijf Reeleezee te gast. Hij vertelt over online boekhouding en waarom iedereen dit kan doen, ook als je niet goed bent met cijfers.

In de uitzending wordt het nieuwe boekhoudprogramma ‘Real Easy’ van boekhoudbedrijf Reeleezee besproken. “Dit programma is ook geschikt voor mensen zonder enige basiskennis van boekhouden”, vertelt Roemer. “Zo proberen we ondernemers te ondersteunen bij hun eigen administratie.”

Een nieuwe rol voor de boekhouder

Halen ze met dit boekhoudprogramma dan geen werk weg bij accountants en boekhouders? “Nee”, legt Roemer uit, “want ook zij kunnen gebruikmaken van het programma. Ze kunnen de gegevens van hun klanten hier makkelijk invoeren. Maar eigenlijk is de rol van de boekhouder al een tijdje aan het veranderen. Je ziet nu dat ondernemers zelf hun administratie online kunnen bijhouden, omdat je bonnetjes nu makkelijk in kunt voeren, waar je vroeger alles handmatig moest doen. Boekhouders kijken nu voornamelijk nog met ze mee.”

Veiligheid in de cloud

Waar worden alle klantgegevens eigenlijk opgeslagen? “Wij werken in de cloud. Via datacenters kunnen we alle gegevens online opslaan. We zijn ook veel bezig met veiligheid. Zo krijg je bijvoorbeeld als ondernemer de garantie dat je ook nog bij je gegevens kan als ons bedrijf failliet gaat. Want dat soort data mag natuurlijk nooit verloren gaan.”

Automatisering

Er zijn meerdere boekhoudprogramma’s te vinden op internet, ‘maar wij hadden het eerste concept al in 2002.’ Het maakt onderdeel uit van een trend: automatisering. Zoals bijvoorbeeld het inscannen van je bonnetjes, in plaats van handmatige invoering. “Wij spelen in op die trend. We hebben ontwikkelaars die constant bezig zijn met doorontwikkeling.”

Boekhouding in je binnenzak

Die developmentafdeling is ook druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende stap. “We willen er dit jaar nog voor zorgen dat ondernemers altijd en overal gebruik kunnen maken van ons programma, door het geschikt te maken voor alle apparaten. Je boekhouding zit bij wijze van spreken dan in je binnenzak.”

Bart van der Geest