headfirst-tips-tricks-erik-ziengs-vvd-bij-ondernemen-hoort-vrijheid

Erik Ziengs (VVD): ‘Bij ondernemen hoort vrijheid’

Premier Mark Rutte zal woensdag 28 januari tijdens een evenement in Aalsmeer vragen beantwoorden van ondernemers en zelfstandig professionals (ZP’ers). De VVD wil tijdens een gesprek met ondernemers horen wat goed gaat, wat beter kan en hoe de VVD hierbij kan helpen. Behalve de premier zal ook VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs aanwezig zijn. Voorafgaand aan het event had ZPRadio een gesprek met hem over de VAR/BGL, regeldruk, Ziengs’ eigen agenda voor 2015 en de (verplichte) pensioenplannen. Ziengs is zelf 30 jaar ondernemer geweest en weet zodoende wat deze groep nodig heeft.

VAR/BGL: ‘Zet het even in de ijskast’

Ziengs had al zijn twijfels over de invoering van de VAR-webmodule, maar bij de BGL (Beschikking geen loonheffing) had hij helemaal zijn twijfels. “Kennelijk had men met de BGL een ander doel voor ogen: een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zowel opdrachtgever als -nemer.” Samen met de woordvoerders fiscale en sociale zaken binnen de VVD-fractie belegde hij een ronde tafelgesprek met belangenorganisaties en deskundigen. Geen van de aanwezigen was positief over de BGL. De VVD stelde daarop om eerst alternatieven te onderzoeken.

Ziengs: “Wat is nou de bedoeling van de BGL? De opdrachtgever nadrukkelijk betrekken bij de aanvraag. Tijdens het ronde tafelgesprek kwam naar voren dat er ook alternatieven mogelijk zijn. Dat is de reden waarom de VVD heeft gezegd ‘Zet het even in de ijskast’.”

Regeldruk verminderen

“Toen ik in de Tweede Kamer kwam, vroeg Stef Blok aan mij: ‘Zet nou eens tien regels op een rij waar ondernemers het meest last van hebben’.” Ziengs raadpleegde zijn netwerk en kreeg te horen dat het vooral regels zijn die voortkomen uit de gemeentelijke en provinciale politiek. Als voorbeeld noemt Ziengs de legionella-wetgeving. “Op dat gebied zijn enorm veel regels, die voor allerlei bedrijven gelden, maar waarvan niet duidelijk is wat voor effect ze hebben.” De VVD wil dergelijke belemmeringen voor ondernemers opruimen.

‘ZP’ers mogen niet uitgesloten worden’

Ziengs heeft voor dit jaar twee prioriteiten op zijn agenda staan. Allereerst wil hij het verbod op het aannemen van zzp’ers uit cao’s halen. “Zzp’ers mogen niet uitgesloten worden”, zegt Ziengs.
Daarnaast wil hij zich er sterk voor maken dat de tarieven omhoog kunnen. “De economie trek weer aan. Als gevolg van de crisis waren de tarieven schrikbarend laag.”

Geen verplicht pensioen

“Zzp’ers moeten op basis van vrijwilligheid aan een pensioenfonds deelnemen.” Een verplichting is een ‘collectiviteitsverhaal’, zoals Ziengs dat noemt. “Bij ondernemen hoort vrijheid.”
Wanneer het wetsvoorstel voor een verplicht pensioenfonds in de Tweede Kamer wordt geëvalueerd, zal de VVD kijken of het nog aangepast moet worden.

Wil je bij het VVD-event in Aalsmeer aanwezig zijn? Meld je dan gauw aan op www.vvd.nl/events

Website Erik Ziengs

Redactie