pensioenfonds zzp

Pensioenfonds zzp, de zelfstandige geeft zijn mening

Ruim 40 procent van de Zelfstandig Professionals is positief over het collectieve pensioenfonds zzp dat sinds begin 2015 beschikbaar is voor ZP’ers. Dat blijkt uit een poll van HeadFirst onder ruim vijfhonderd respondenten.

36 procent van de ondervraagden zegt niet te willen deelnemen, 24 procent heeft er nog geen mening over. Veel ZP’ers maken geen gebruik van een pensioenregeling, terwijl het toch belangrijk is om te sparen voor later. Het collectieve pensioenfonds is vrijwillig, maar heeft de voordelen van een pensioenregeling in loondienst.

Wat houdt het pensioenfonds zzp in?

Je vrijheid behouden

De nieuwe regeling moet zorgen dat jij als ZP’er je vrijheid behoudt. Je bepaalt zelf je inleg, de tijden waarop je betaalt, wanneer je met pensioen gaat en je uitkeringsperiode. Het is een vrijwillig pensioenfonds, dus je hebt zelf de keuze om eraan mee te doen. Meedoen heeft een aantal voordelen.

Lage kosten

In tegenstelling tot andere pensioenregelingen, is het collectieve pensioenfonds zzp goedkoop en overzichtelijk. Je krijgt de voorwaarden van een persoon in loondienst, maar dan als een Zelfstandig Professional. Commerciële partijen rekenen vaak hoge kosten, maar bij deze regeling wordt gebruik gemaakt van een collectief vermogensopbouw. Dit zorgt voor lage administratiekosten en dat betekent dat je ook met een laag inlegbedrag per maand een mooi pensioen kunt opbouwen.

Zekerheid over je toekomst

Vanwege het lage risico bij collectieve pensioenfondsen heb je zekerheid over je toekomst. Je spaart niet alleen voor je pensioen: ook bij langdurige arbeidsongeschiktheid mag je het opgebouwde bedrag laten uitkeren.Je pensioen is ook veiliger. Het vermogen maakt geen deel uit van de vermogenstoets en is ook niet op te eisen bij faillissement. Indien de eigenaar van het pensioen overlijdt, wordt het bedrag overgemaakt aan de nabestaanden.

Minder grip op je spaargeld: nadeel?

Bij sommige pensioenfondsen is er de mogelijkheid om het opgebouwde bedrag weg te zetten op een bank naar keuze, bij het collectief pensioen wordt dit allemaal voor je geregeld. Dit geeft het gevoel dat je minder grip hebt op je eigen spaargeld. Ook moet je 0,03 procent van het opgebouwde vermogen betalen om uit te treden.

Collectief pensioen

Via zzppensioen.nl is het mogelijk om dit pensioen op te bouwen. Het is beschikbaar voor iedere Zelfstandig Professional. Met een eenmalig bedrag van 40 euro en de vaste beheerskosten van 35 euro is het een goedkope optie om een pensioen bij te houden. De variabele beheerskosten bedragen 0,35 procent van je jaarlijks opgebouwde pensioen. Deze kosten zijn goedkoper dan andere particuliere fondsen. Zo betaal je bij BrightNL 210 euro per jaar voor de beheerskosten.

Wie beheert het?

Het beheer van het vermogen wordt gedaan door Loyalis. Dit is een onderdeel van APG. Deze groep doet het pensioen voor 1 op de 5 gezinnen in Nederland. Ze zijn gekozen omdat ze kunnen voldoen aan de eisen van de verschillende zzp organisaties die hebben meegewerkt.

Alternatieven

Sommige ZP’ers kiezen ervoor om op een andere manier voor hun pensioen te sparen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, een ouderwetse spaarrekening, investeren of een bancaire lijfrente.

Bart van der Geest