headfirst-tips-tricks-peter-weber-op-zpradio-oud-ondernemers-willen-kennis-overdragen

Peter Weber op ZPRadio: “Oud-ondernemers willen kennis overdragen”

Peter Weber is één van de vrijwilligers van Stichting Ondernemersklankbord. Dit is een organisatie die ZP’ers en mkb’ers helpt bij hun bedrijfsvoering. “We zijn ondernemers die geen onderneming meer hebben,” vertelt Peter op ZP Radio.

Al 35 jaar helpen ze ZP’ers en MKB’ers

“Het ondernemersklankbord helpt al 35 jaar lang ondernemers. We bestaan uit 300 vrijwilligers die opgedeeld zijn in 20 regionale teams. We zijn oud-ondernemers met veel kennis die we nog willen overdragen aan andere ondernemers. We hebben dit concept vanuit Amerika overgenomen en helpen vooral zelfstandigen en mkb’ers.”

“Per jaar zijn er zo’n 3.000 aanmeldingen van ondernemers. Meestal zijn dit mensen die te laat hulp zoeken. Dan hebben ze problemen die al in een ver stadium zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat we niet alleen mensen helpen die in de problemen zitten. We helpen ook starters of begeleiden overnames.”

Luisteren en advies geven

“Veel startende bedrijven leggen na twee à drie jaar het loodje. Daar gaat veel kennis verloren. Deze ondernemers hebben iemand nodig die naar hen luistert en advies geeft. Een ondernemer die onze hulp wil, kan zich aanmelden via onze website. We kijken dan naar de regio waarin deze persoon zich bevindt. De regiomanager vraagt vervolgens om statistische en aanvullende gegevens en bepaalt welke specialist nodig is.”

Kennis vanuit alle hoeken

“Onze vrijwilligers houden hun kennis op peil. De ondernemers die zich als vrijwilliger aanmelden zijn meestal tussen de 55 en 65 jaar oud en hebben veel kennis die ze willen delen. Ik heb zelf 28 jaar ervaring in de ondernemerswereld en 10 jaar ervaring als vrijwilliger. Mijn collega’s hebben soortgelijke achtergronden. We vinden het leuk om onze kennis en ervaring te delen met jonge mensen. We hebben in elk team een groot aantal specialisten. Behalve oud-ondernemers zijn er  ook oud-juristen, -advocaten, -marketeers en zelfs ICT-adviseurs.”

Beluister het hele interview op ZP Radio.

Meer informatie? Kijk op Ondernemersklankbord.nl.

Redactie