Privéverzekering

Privé-verzekering is niet genoeg

Als Zelfstandig Professional (ZP’er) betaal je vaak hoge verzekeringspremies. ‘‘Ondanks dat deze bedragen steeds hoger worden, laten de verzekeraars je nog aan je lot over’’, zegt Ronald Pont in dagblad NRC. Lees hier welke verzekeringen onmisbaar zijn en of er alternatieven zijn.

Wanneer je als ZP’er langdurig ziek wordt, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Vaker dan verwacht komen Zelfstandig Professionals in de bijstand terecht. ‘‘Het horrorscenario ‘alles kwijt te raken’ blijkt zelfstandigen gemakkelijker dan gedacht te kunnen overkomen. Verreweg de meerderheid is namelijk op geen enkele wijze verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid,’’ vertelt Ronald.

Privé-verzekeringen

Een veel voorkomende fout is dat Zelfstandig Professionals denken dat privéverzekeringen alle kosten dekken. De meeste ZP’ers sluiten een privé aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering af. Het probleem hierbij is dat je kosten niet gedekt worden door deze verzekeringen als je schade maakt tijdens zakelijke werkzaamheden. Om ook tijdens je werk verzekerd te zijn, moet je aparte verzekeringen afsluiten.

Onmisbare verzekeringen

Sommige verzekeringen zou iedere ZP’ers moeten hebben. Een voorbeeld is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, die jou verzekert tegen gevolgschades, waar je vaak niets aan kan doen. Bijvoorbeeld het omstoten van een dure vaas bij een opdrachtgever. Deze verzekering is relatief goedkoop en dekt hoge bedragen. Een duurdere aansprakelijkheidsverzekering is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en dekt door jou gemaakte beroepsfouten. Bijvoorbeeld wanneer je als accountant een fout maakt in de btw-aangifte.

Broodfonds

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is vaak erg duur. Toch is hij voor de meeste ZP’ers niet onmisbaar. Om te voorkomen dat je zonder geld komt te zitten na een lange periode van ziekte, is het toch goed om zo’n verzekering te overwegen. Een goedkoper alternatief is het broodfonds. Samen met collega ZP’ers sta je voor elkaars uitkering garant. Wanneer iemand ziek wordt, kan hij of zij een ‘uitkering’ krijgen voor maximaal twee jaar. Je bepaalt zelf de hoogte van de ‘uitkering’ aan de hand van jouw maandelijkse inleg. Zo zorgt een inleg van 66 euro per maand voor een uitkering van 1500 euro.

Algemene voorwaarden

Een groot deel van jouw aansprakelijkheid kun je beperken door middel van algemene voorwaarden. Zaken die je hierin kunt vermelden zijn levertijd en betalingsvoorwaarden. Toch kun je niet alles in de algemene voorwaarden zetten en soms ben je juist afhankelijk van de eisen van je opdrachtgever. Daarnaast zijn er wetten die voorschrijven dat je niet mag zeggen dat je niet aan jouw ondernemersplichten hoeft te voldoen.

Bart van der Geest