headfirst-tips-tricks-5-tips-om-je-uurtarief-te-bepalen

5 tips om je uurtarief te bepalen

Goed nieuws voor zelfstandig ondernemers: opdrachtgevers betalen begin 2015 gemiddeld 3 euro meer per uur ten opzichte van eind vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van ZP Facts

Stijging

Begin 2015 is zowel het gewenste als het betaalde uurtarief voor zelfstandigen gestegen, ten opzichte van eind 2014. Het gemiddelde uurtarief dat zelfstandig ondernemers begin 2015 vragen, ligt op ruim 83 euro. Dit was eind 2014 nog iets meer dan 80 euro per uur. Het is opvallend dat het betaalde bedrag ook meer is dan de zelfstandige voor opdrachten vraagt.

Tekstschrijver Hans Stuyling de Lange is al 15 jaar zelfstandig ondernemer en heeft veel ervaring met onderhandelen over tarieven. “Ik ga altijd uit van een basistarief van 60 euro per uur. Het uiteindelijke tarief is voor mij van een aantal dingen afhankelijk. Zo kijk ik eerst naar de moeilijkheidsgraad van de tekst, hoeveel er aangepast moet worden, hoe lang en groot de opdracht is en of ik voor die opdrachtgever nog meer opdrachten kan doen. Maar meestal ga ik nog onder het basistarief zitten, want ik heb veel concurrentie in mijn branche.”

Ervaringstips

Hij geeft startende ZP’ers 5 tips om tot een uurtarief te komen:

1. “Kijk naar beroepsgenoten om je heen en let ook op de branche waarin je werkt. Wat vragen anderen per uur? Afhankelijk hiervan kun je een aantrekkelijke prijs maken. Het is heel belangrijk om goed in de markt te liggen.”

2. “Reken je ervaring mee in je prijs: afhankelijk hiervan kun je meer of minder vragen. Je ziet dat meer ervaren beroepsgenoten meer kunnen vragen per uur. Begin je net, dan kun je beter net onder het gemiddelde uurtarief zitten.”

3. “Zelfs waar je woont speelt mee. Woon je in de randstad of daarbuiten? Ik woon zelf in Groningen, waar de levensstandaard minder geld kost dan in de Randstad. Daar is het leven veel duurder en dat moet je ook meerekenen in je prijs.”

4. “Moet je kunnen leven van hetgeen dat je gaat verdienen als ZP’er? Zo ja, dan moet je zorgen dat je genoeg verdient. Als je ernaast nog ander werk hebt, dan kun je minder geld vragen. Zo ben je aantrekkelijker voor opdrachtgevers.”

5. “Als je starter bent, moet je ook bedrijfsinvesteringen meerekenen in je prijs. Je moet het geld ten slotte terug kunnen verdienen, zodat je ook winst gaat maken.”

Redactie