Zelfstandigen

Alle zelfstandigen hetzelfde?

Eenmansbedrijven komen in allerlei vormen, van kapster tot consultant. Ze over één kam scheren is ongeoorloofd, legt Maya uit in haar blog.

Even geleden las ik deze kop op internet: “zzp’er vaker slachtoffer van bedrijfsongeval“. Klinkt best naar, dus ik begon mij al zorgen te maken. Wat werd ermee bedoeld? Zijn onze bedrijfsmatige ‘wisselende contacten’ erg gevaarlijk misschien? Na een paar regels lezen blijkt dat het vooral over zelfstandigen in de bouwvak gaat. En dan nog specifieker over buitenlandse medewerkers, zoals mensen uit Polen.

Verschil

Natuurlijk lopen mensen die op een bouwplaats werken meer risico dan mensen op kantoor. En natuurlijk lopen mensen die onbekend zijn met Nederlandse veiligheidsvoorschriften ook een hoger risico. Maar het kwaad is al geschied, de kop staat er, iedereen die de headline leest, denkt dat álle zelfstandigen gevaarlijker zijn, meer risico lopen en eigenlijk vaker in aanraking komen met ongelukjes. Het doel van een dergelijke kop? Los van snel en makkelijk scoren lijkt dit mij wel duidelijk: de ZP’er als nieuwe melkkoe.

Verplichte verzekering?

Ik verwacht dat er binnen niet al te lange tijd een verplichte verzekering komt voor zelfstandigen, want die lopen tenslotte veel meer kans op ongelukken. Er wordt niet selectief gekeken, er wordt nauwelijks écht onderzoek gedaan, het is veel makkelijker om op deze manier een oplossing te creëren voor een probleem dat feitelijk niet bestaat. Hoe is het mogelijk dat zelfstandigen op één hoop gegooid worden?

Collectiviteit

Producten die specifiek zijn toegespitst op een groep deelnemers aan de arbeidsmarkt kan ik alleen maar toejuichen, maar maak het dan ook echt specifiek. Schaar ons niet allemaal onder dezelfde noemer. Als je mensen volkomen klakkeloos in een groep gooit, wordt dit een groep zonder enige onderlinge samenhang. Collectiviteit is altijd prettig, want daarmee kun je een product aanbieden dat goed is toegespitst op een bepaalde categorie mensen en dat brengt lagere kosten met zich mee als je je wilt verzekeren.

Maar één beroepsaansprakelijkheid voor DE zzp’er, dus zowel voor de bouwvakker als de management consultant, nee, dat gaat niet werken. Doe het goed, of doe het niet, eigenlijk gewoon zoals de gemiddelde zelfstandige zijn of haar werk ook al uitvoert.

 

Bart van der Geest, manager marketing & communicatie

Bart van der Geest (1988) is sinds 2010 actief voor HeadFirst. In dat jaar rondde hij zijn HBO-opleiding Management, Economie & Recht, met specialisatie in Marketing, af. Na diverse functies vervuld te hebben binnen onze organisatie, werd hij in 2015 manager marketing & communicatie. Van hieruit is Van der Geest verantwoordelijk voor alle intern- en externe communicatie, PR en marketing-activiteiten van HeadFirst.