zzp tarieven 2019

Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Zzp tarieven 2019

Als Zelfstandig Professional kun je werken voor een vast bedrag voor een bepaald product of dienst. Of je wordt betaald door opdrachtgevers voor de tijd die je aan een opdracht kwijt bent, op basis van een uurtarief. Maar wat kun je vragen, hoe bepaal je je uurtarief? Wat zijn de zzp tarieven 2019?

Wat zijn realistische zzp tarieven 2019?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoeveel geld heb ik nodig om aan mijn maandelijkse verplichtingen te voldoen?
  • Wat was mijn uurloon in dienst van een werkgever?
  • Wat verdient iemand met dezelfde functie in loondienst als uurloon?
  • Wat is het gemiddelde uurtarief in mijn branche (wat vragen anderen)?
  • Wat zijn je uitgaven en kosten?
  • Hoe groot is de opdracht en wat zijn de risico’s?

Volgens de banken moet je als starter € 40.000 bruto per jaar verdienen en na een jaar of vijf moet je inkomen minstens zo hoog zijn als van een leeftijdgenoot met dezelfde opleiding en werkervaring. Om te weten te komen welke tarieven binnen je vakgebied gangbaar zijn, kun je bij collega’s, opdrachtgevers en brancheorganisaties informeren.

Rekenhulp uurtarief

Stap 1: Gemiddeld loon = (brutoloon + 8% vakantietoeslag) x 1,25% / 173,36 (= 8 uur x 21,67 dag) = uurtarief werknemer
Stap 2: Uitkomst stap 1 x 2 = je freelance uurtarief (afronden naar boven).

Het uurloon keer twee lijkt misschien veel, maar een opdrachtgever huurt je alleen in voor de productieve uren en heeft niet te maken met extra kosten van vast personeel. En je maakt zelf extra kosten, loopt ondernemersrisico en moet je zelf je pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen. Kijk bij je berekening ook goed naar je kosten voor levensonderhoud, inkomstenbelasting, vervoer, telefoon, administratie en dergelijke.

Bereken je tarief ieder jaar opnieuw. Je hebt steeds meer ervaring en daardoor is jouw kennis meer waard. Verder kan het zo zijn dat je kosten toenemen door inflatie, stijgende belastingtarieven of eigen investeringen.

Bart van der Geest