ZZP

Meer werk voor interim-managers en ZP’ers

Er is steeds meer werk voor hoogopgeleide interimmers en ZP’ers. Bedrijven huren weer vaker externe professionals in. De tarieven voor interim-managers stijgen en de vooruitzichten zijn goed.

Einde crisis

Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis in 2008 trekt de vraag naar interimmers weer aan. Dit blijkt uit de Interim Index van Nyenrode Business Universiteit en adviesbureau Schaekel & Partners. In het onderzoek geven 727 managers en interim-managers hun visie op de arbeidsmarkt voor de tweede helft van 2015. Bijna driekwart van hen had tijdens het onderzoek een opdracht. Niet eerder lag dit aantal zo hoog.

ZP’er profiteert

Niet alleen de interim-ZP’ers doen het goed, ook het aantal opdrachten voor andere ZP’ers groeit. Johan Marrink, oprichter en directeur van belangenbehartiger ZZP Nederland, zegt tegenover Business News Radio: “Als je als metselaar in de nieuwbouw werkt, valt het niet mee, maar in de brede zin zien we alleen maar positieve ontwikkelingen.” Het uurtarief voor zp’ers stijgt nog niet zo duidelijk als bij interimmers. Marrink: “Dan heb je het echt over marginale zaken. Het is belangrijker dat je als zzp’er gewoon volop aan het werk kan.”

Mooie toekomst

Voor interim-managers zal de stijging van het tarief naar verwachting doorzetten. Piet Hein de Sonnaville, partner bij Schaekel en betrokken bij eerder genoemd onderzoek, ziet de toekomst zonnig tegemoet: “De vraag is toegenomen, de bestede tijd per week is toegenomen en de tarieven stijgen ook”, weet hij. “Het is geen sterke stijging, maar de trend is goed.” Vooral in de industrie en de financiële sector is sprake van betere tarieven, maar cashen zoals vóór de crisis zit er vooralsnog niet in, zegt De Sonnaville. “In het verleden zagen we tarieven van boven 200 euro per uur. Die tijd is echt over, nu zitten we op maximaal 170. Het gemiddelde zit op zo’n 130.”

Bart van der Geest