headfirst-tips-tricks-steve-jobs-heeft-it-sexy-gemaakt

“Steve Jobs heeft IT sexy gemaakt”

De balans tussen mannen en vrouwen die als ZP’er in de zakelijke dienstverlening werken is scheef. Zo’n 86 procent van die Zelfstandig Professionals is man en voornamelijk werkzaam in de IT. Dit blijkt uit onderzoek van ZP Facts.

Deze cijfers stimuleren het beeld dat de IT-branche alleen voor mannen is. Daar is ‘supervrouw’ Wendy Broersen het niet mee eens. Zij runt haar eigen communicatiebureau en organiseert daarnaast ook Supervrouwen-events. “Vrouwen schrikken enorm weg van de IT-sector, omdat ze denken dat je daarvoor heel erg technisch moet zijn. Maar dat beeld klopt helemaal niet. Je hoeft namelijk helemaal niet technisch te zijn, maar je moet wel begrijpen wat techniek allemaal kan.”

Rolmodellen

Broersen is voorstander van meer vrouwelijk rolmodellen in het zakenleven, zodat andere vrouwen het goede voorbeeld krijgen en gaan volgen. “Het beeld dat nog bestaat over de IT is niet meer van deze tijd. Je kunt als vrouw ook andere dingen doen dan de hele dag met technische dingen bezig zijn. Vrouwen zijn bijvoorbeeld empathischer en socialer dan mannen. Daardoor zijn ze goed in bijvoorbeeld sales, consulting en human resources.”

Ideale balans

Volgens Broersen zou de ideale balans 50/50 moeten zijn tussen man en vrouw. Maar hoe kan dat gerealiseerd worden? “Er zijn momenteel veel werkzoekenden en de IT-sector groeit. Ga eens in de IT-sector kijken als je toch op zoek bent naar een baan, of als je je bijvoorbeeld laat omscholen. Mijn man werkt ook bij een IT-bedrijf, en daar zijn ze steeds happiger op het aannemen van vrouwen. Juist omdat die zorgen voor samenhang in het bedrijf vanwege hun sociale kwaliteiten.”

IT is sexy

Daarnaast is het ook een kwestie van het goede voorbeeld krijgen, vindt Broersen. “Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit al, en ook in de IT-branche is de scheidingslijn tussen mannen en vrouwen aan het vervagen. Het heeft nog geen aantrekkelijk imago, maar dat begint te veranderen. Kijk maar naar Steve Jobs, hij heeft IT ook sexy gemaakt.”

Bart van der Geest